keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Minskin metroiskusta

Maanantai-iltana Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä räjähti pommi metron kiireisimmällä asemalla. Säikähdin, totta kai. Olin tunnin pari hälytysvalmiudessa (eli hain uutisia netistä ja luin samat tiedot eri kielillä varmaan kuudelta sivustolta), sillä isku tuntui todelta, kun olen täällä. Tietysti se on totta, mutta se tuntuu osuneen myös henkisesti lähemmäs minua nyt kuin vuosi sitten Moskovan räjähdykset. 

Ihmisiä on ilmeisesti pidätetty, mutta vielä ei sanota syytä iskulle. Valko-Venäjän presidentti epäilee sen takana olevan ulkomaalaisten, "tuskin venäläisten tai puolalaisten" (koska Smolnan lentokoneturman vuosipäivä osui myös näille päiville).

Televisiosta tuli ykköskanavalta pelkkää Gagarinia ja avaruutta. Uutislähetyksestä puolet oli tandempari Putinin ja Medvedevin vierailuja eri paikkoihin ja puolet avaruuslennon muistelua, mutta alussa ja lopussa kerrottiin Minskin tilanteesta. Uutislähetyksen puolituntisen aikana uhrien määrä nousi seitsemästä kymmeneen, 

Kirjoittamishetkellä eli keskiviikon pikkutunneilla Hesari ei kerro yhtä paljon kuin Ria Novosti (venäjäksienkuksi). 12 on kuollut ja 192 haavoittunut. Kolme henkilöä on pidätetty ja neljättä epäillään yhteyksistä iskuun. Itse pommi oli radio-ohjattu, ja se oli asetettu metroaseman penkin alle. Se räjähti pahimpaan ruuhka-aikaan ainoalla asemalla, jolla kaupungin metrolinjat risteävät, kuten varmaan kaikki tiedotusvälineet ovat kertoneet. 

Räjähdeasiantuntijan sanojen mukaan pommi oli kotitekoinen ja koostui trotyylistä ja muoviräjähteestä, jotka oli asetettu muoviastiaan. Räjähteen tekijä on todennäköisesti tiennyt hyvin, millaista tuhoa tällainen pommi saa aikaan. Jostain luin, että räjähde olisi vastannut voimaltaan 5 kg TNT:tä, mutta en enää löydä lähdettäni.

Valko-Venäjän KGB:n edustajan mukaan iskuun on kolme mahdollista syytä: joko sillä yritettiin horjuttaa Valko-Venäjän tämänhetkistä tasapainoista tilaa (Lukashenko on hallinnut vuodesta 1994 ja valittiin juuri uudestaan), se oli ekstremistijärjestön kosto, tai se oli henkisesti epätasapainoisen henkilön tekosia. Oppositio sanoo, ettei se ole iskun takana, ja pelkää, että iskua käytetään horjuttamaan opposition asemaa. Isku oli asiantuntijoiden mukaan todennäköisesti improvisoitu.

Venäläinen poliitikko Zhirinovski epäilee, että isku olisi suunniteltu viemään lännen maiden huomiota Pohjois-Afrikan tapahtumista (lähde). Nato johtaa nyt sotatoimia Libyassa, ja Zhirinovski sanoo, että kaikki Naton toimet eivät ole olleet harkittuja. Hän on myös sitä mieltä, että Domodedovon lentokentän räjähdyksen jälkeen turvatoimet ovat Venäjällä kiristyneet niin paljon, ettei vastaavaa voida täällä enää saada tehdyksi. Valko-Venäjä on hänestä ollut rauhaisa paikka, eikä siellä ole osattu odottaa mitään tällaista. Toisen maailmansodan jälkeen siellä ei ole tapahtunut mitään näin veristä. Zhirinovski on venäläinen äärikansallinen poliitikko, duuman jäsen ja Venäjän liberaalidemokraattisen puolueen (LDPR) perustaja ja johtaja

Minskissä on kaksi metrolinjaa, ja toinen niistä on nyt jouduttu sulkemaan. Kaikilla metroasemilla miliisit tarkistavat ihmisten tavarat. Koska julkinen liikenne toimii äärirajoillaan, yksityisautoilijat ovat alkaneet kuljettaa ihmisiä paikasta toiseen. Jo heti räjähdyksen jälkeen taksit ja marshrutkat lakkasivat pyytämästä maksua matkustajilta. Minskin pormestari lupaa suljetun linjan toimivan jo keskiviikona, mutta Oktjabrskajan asemalla, jolla räjähdys tapahtui, junat eivät pysähdy.

Huhtikuun 13. päivä on julistettu suruajaksi, ja esimerkiksi monet kuuluisat valkovenäläiset muusikot ovat peruuttaneet konserttejaan sekä keskiviikolta että torstailta.

Ei kommentteja: