maanantai 11. toukokuuta 2009

Haltijatarkummi pukeutumisesta

Sain juttutoiveen! Olemme varmaan keskenämme keskustelleet luennoilla ja niiden ulkopuolella venäläisten ja suomalaisten naisten eroista niin paljon, ettei minun ole tässä enää tarvinnut pohtia niitä. Toiveet kuitenkin toteutetaan, joten ilman muuta sepustan aiheesta vähän.

Ensimmäinen huomio venäläisistä naisista oli, että stereotyyppi korkokenkiin ja minihameeseen pukeutuvasta meikatusta diivasta pitää paikkansa. Suuri osa keski-ikäistä nuoremmista naisista kävelee kahdeksan sentin koroilla ja pukeutuu mielellään kiiltonahkaan ja muihin kiiltäviin asusteisiin. Meille tuli kiiltokriisi, kun suomalaiseen tyyliin kuuluu hyvin vähän kiiltävää ja kimaltavaa. Ukrainan vastaisella rajalla tullivirkailijanaisellakin oli strassipanta päässä.

Talvella joka toisen naisen päällä oli toppatakki, ja vähintään saappaan tai hupun reunassa piti olla karvaa. Mielellään tietysti olisi kietouduttu turkkiin.

Venäläisiä naisia on toistakin lajia: babuskoiden populaatio voi hyvin. Naiset elävät Venäjällä usein paljon pitempään kuin miehet. Miehiä verottaa alkoholi, armeija ja pitempi työura: miesten eläkeikä on 65, naisten 60. Neuvostoliiton ajoista asti on ollut tapana, että naisten kohdalla otetaan
huomioon kotitöihin käytetty aika ja vaiva, ja siksi he pääsevät aikaisemmin eläkkeelle.

Toki Tverissäkin on nähty muutama gootti, pitkätukkahevari, japaniernuteini, punkkari, skeittari ja rastapää. Heitä vaan on huomattavasti vähemmän verrattuna vaikka Tampereeseen, joka on kooltaan kaksi kolmasosaa Tveristä. Pietarissa kuitenkin erikoisia pukeutujia näkee. Tämä johtuu varmaan siitä, että "Pohjoinen pääkaupunki" on kansainvälisempi kuin maaseutukaupunki Tver. Täällä on vielä vähän vanhanaikaiset pukeutumisasenteet, eli pyritään muistuttamaan enemmistöä, joka keikkuu koroilla manikyyreineen. Suurissa kaupungeissa on länsimaisemmat aatteet, eli erilaisuus on hyväksytympää. Samoin Kiovassa näkyi erityylisiä ihmisiä. Siellä vaikutti siltä, että naisten korot olivat järkevämpiä, emmekä me eronneet kovasti joukosta.

Vastaantulijoilla silmälasit: Pietari: 2 tunnissa 25 kpl, Helsinki: puolessa tunnissa n. 100 kpl. Hm :D

1 kommentti:

dihdih kirjoitti...

Entäpä venäläisten naisten kanssa juttelu? Onko sitä tullut harrastettua? Ovatko ne koppavia ja kulkevat nenä pystyssä?

Suomi on tunnettu siitä (tai siis suomalaiset ovat sen itse tiedostaneet) että meillä näkyy ihmisillä paljon enemmän silmälaseja kuin muualla. Meillä myös tehdään työtä sen eteen, että huononäköiset lasit saisivat. Näköä tutkitaan siis paljon enemmän.

Täällä Amerikassa Venäjältä/entisistä Neuvostoliiton maista kotoisin olevat naiset erovat paljon joukosta, ja kyllähän sen suomalaisena erottaa, kun ollaan niihin totuttu. Ilmeisesti tämä pätee koko Eurooppaan: kun tulin tänne kouluun, eräs toinen uusi ulkomaalainen opiskelija oli Moldovasta. Ajattelin pääni sisällä, että tuo näyttää niin venäläiseltä, pukeutuu ja käyttäytyy samalla tavalla. Mainitsin tästä karivbialaiselle ystävälleni, joka ei voinut ymmärtää mistä puhuin. Kevätlukukauden sveitsiläinen kämppikseni taas huomasi aivan saman asian, tuijotti tyttöä ruokalassa, ja kysyin sveitsiläiseltä, tuleeko hänelle venäläinen nainen mieleen. "Todellakin!" kuului vastaus:)