lauantai 11. kesäkuuta 2011

Suurkaupungin huminaa

Kylpyvaahtoa? Ei kun poppelin höytyviä.
Sitä voisi kuvitella, että kun maailmasta kiinnostunut nuori ihminen muuttaa väliaikaisesti yhteen pallomme suurimmista kaupungeista, tulisi jokainen valveillaolon hetki käytettyä kuin vain parhaimmalla turistilomalla: tutkien uutta, imemällä vaikutteita ja ihmettelemällä, sillä täällä riittää kaikkea. Tällaista aistit yliherkkinä vuorokauden ympäri -menoa ei kuitenkaan jaksa kovin kauaa. Tietysti itsekin olin etukäteen sitä mieltä, että varmasti sitten kävisin kaikissa baleteissa ja oopperoissa niin paljon kuin vain ehtisin, mutta enpä vaan ole pistänyt nokkaani kumpaankaan. 

En toki ole hautautunut huoneeseeni (mitä nyt satunnaisesti ja kohtuullisessa määrin). Kaupunkiin olen kyllä tutustunut sen verran, mitä nyt tähän jättimäiseen muurahaispesään voi. Tavallisimmat turistikohteet ovat hanskassa. Olisi hauskaa tituleerata itseään käveleväksi matkakirjaksi, joka on nähnyt ja kokenut kaiken (ehe joo), mutta arkea tämä oleminen on pitkään jo ollut. 

Ei sillä, että olisin täysin jo tottunut Moskovaan: jatkuvasti minua hämmästyttävät taivaisiin kohoavat kerrostalot ja pelkkä ihmisten määrä. En ole tottunut kirkkailla väreillä maalattuihin aitoihin ja kaiteisiin saati roskaisiin kadunvarsiin, joskaan en jaksa enää joka kerta erikseen nyrpistää roskille nenääni. En edelleenkään kulje yhdenkään kerjääjän ohitse puhtaalla omatunnolla. Liikenteen joukkoon en halua lähteä muuten kuin jonkun kyydissä, ja mieluiten metrolla. 

Jos edellä on lista siitä, mitä en ole, niin se mitä olen, tuottaa pidemmän listan. Olen jossain määrin tottunut ihmisten keskellä luovimiseen, ja olen itse asiassa mielissäni siitä, että moskovalaiset kävelevät keskimäärin melko nopeasti. Pidän siitä, että osaan kulkea metrossa ilman karttaa - toki vain tutuimmilla kaikista 12 linjasta. Olen vielä sen verran uusi Moskovassa, että näin alkukesästä lumihiutaleiden tavoin ilmassa pyörteilevä poppelin höytyvä jaksaa huvittaa minua. Opastan mielelläni silloin kun voin, kun ihmiset silloin tällöin kysyvät kadulla neuvoa, vaikka itse vielä osaakaan kysyä. Luotan karttaan ja siihen että "minä itse".

Olin vielä toukokuun loppuun saakka täysin sitä mieltä, että en halua vielä palata Suomeen, että Moskovassa on niin paljon nähtävää, koettavaa ja ennen kaikkea opittavaa, ettei minulla ole mitään syytä tulla kotiin. Paitsi nyt tietysti se, että viisumi loppuu. Olen kuitenkin näemmä saanut itseni suggeroitua eri mielelle. Tai sitten tajusin, ettei tällaista lomailua voi iän kaiken jatkaa - haluan palata siihen oikeaan arkeen. Jos täällä opiskelut olisivat vaativampia, ja voisin näyttää kehittymiseni jonain konkreettisena, olisin ehkä tyytyväisempi. Myös, jos asuisin muutoin kuin asuntolassa, kokisin varmaankin olevani aikuisempi ja itsenäisempi. Nyt olo on jotenkin holhottu, kun on kotiintuloajat ja käytävällä siivooja, joka toruu, kun kävelen keskeltä vastaluututtua lattiaa. Omassa asunnossa, mielellään kämppisten kanssa jaetussa, olisi oma lupa.

Kirjoitan tätä blogia enemmän sisään- kuin ulospäin. Parempi turistimatka taitaa kulkea mun pääni sisään kuin varsinaisesti kaupunkeihin, joista koetan kirjoittaa.

---

Kuriositeetti: pieni sanasto moskovalaisen ja pietarilaisen kielenkäytön eroista. Venäjäksi tietenkin. Nyt tiedän, ettei Pietarissa kannata etsiä ponchikkeja vaan pyshkoja (munkkeja) ja Pietarista voi löytää yhtä helposti meshokin kuin täällä käytetyn paketin (muovikassin). Sen olin kyllä jo oppinut, että jos tapaaminen sovitaan jollekin metroasemalle, Moskovassa se tarkoittaa kohtaamista metron sisällä laiturilla, ja Pietarissa liukuportaiden yläpäässä porttien luona. Tämä viimeinen on ehkä siksi, että Moskovassa on todennäköisempää, että kummatkin saapuvat tapaamispaikkaan metrolla?

4 kommenttia:

Bee kirjoitti...

Hehe ja hassua, mutta noi metrotapaamisethan sovitaan monesti sit jonkun tietyn linjan pysäkille - tai siis, esim park kulturyn koltsevaja linijan pysäkin keskelle. Eiks je, ainakin tällänen mielikuva mulle jäi.

Onks sulle tullu sellasta ajatustapaa, että ei kannata lähteä mihinkään siinä viiden-kuuden paikkeilla? Ite ajattelin Suomeen tultuani jatkuvasti niin, että ei viitti nyt lähteä kun siellä on varmaan kauhea ruuhka. Ennen kuin tajusin taas että Suomessa on aika tyhmää ajatella noin :)

Antoisia viimisiä viikkoja! :)

Senja kirjoitti...

Joo, just tuota yritin ilmaista, että siellä aseman sisuksissa tavataan :) Tuo sun esimerkki on tosin siitä epäonninen, että juuri tuo Koltsevajan Park Kultury on nyt suljettu. Kyllä sinne silti ihmiset pyrkii, ykskin mummo oli sitä mieltä, että kuulutus oli kokonaisuudessaan "perehod na koltsevuju liniju". Kaverin kanssa töräytettiin stereona perään kuulutuksen viimeinen sana: "zakrit" :P

Ja ehdottomasti joo, en millään haluaisi olla metrossa joskus viiden maissa. Samoin mietin kaks kertaa, jos johonkin pitää mennä kahdeksan-yhdeksän maissa aamulla (ei sillä että olisi monta kertaa tarvinnut :P)

Kiitän! :)

Anonyymi kirjoitti...

mitään mitä et oo tehny ei oo pitänyt tehdä. turha ainakaan huonoa omaatuntoa on potea (ihan minimaalista sellaista olin alussa havaitsevinani), sillä tietystikin jokainen koettu asia on ihan yhtä lailla "oikea" kokemus, niin poppelinhöytyvät kuin balettikin.
pidä kivaa ja elä kovasti loppuaikakin. hali!
-k

Senja kirjoitti...

K: Oikein havaitsit. Samaa mieltä. Höytyvät ehkä parempikin. Kiitos sulle :))) (kaksoisleukahymiöt roks)